ЄРЕСЬКО Георгій Олексійович
Дата народження:
Наукова ступінь:
Кандидатська дисертація:
Докторська дисертація:
Наукова ступінь:
Кандидатська дисертація:
Докторська дисертація:
Народився 7 січня 1936 р. у с. Вільний Аул Нальчицького району Кабардино-Балкарської АРСР.Закінчив механічний факультет Ленінградського технологічного інституту холодильної промисловості (1959) Російської Федерації.У Всесоюзному науково-дослідному інституті маслоробної та сироробної промисловості (м. Угліч, Росія) працював молодшим науковим співробітником, провідним конструктором (1959—1961); у Ленінградському технологічному інституті холодильної промисловості був аспірантом (1961—1964); в Українському науково-дослідному інституті м'ясної та молочної промисловості (нині — Інститут продовольчих ресурсів) — старший науковий співробітник (1964—1970), керівник лабораторії, заступник директора з наукової роботи (1970—1976), директор інституту (з 1976 р. — до вересня 2011 р.).Упродовж 1969—1970 рр. — старший викладач Київського технологічного інституту харчової промисловості (нині — Національний університет харчових технологій).У 1973 р. працював на посаді старшого наукового співробітника.У Ленінградському технологічному інституті холодильної промисловості захистив кандидатську дисертацію на тему: «Дослідження процесів гідродинаміки та теплообміну в пароконтактних пастеризаторах» (1964); у Московському технологічному інституті м'ясної та молочної промисловості — докторську дисертацію на тему: «Наукове обґрунтування та розробка обладнання для виробництва масла» (1987).Почесне звання професора присвоєно у 1992 р.Наукова діяльність Г. О. Єреська присвячена розробці нових технологій для переробки тваринницької сировини та устаткування для їхньої реалізації. Під його керівництвом і за безпосередньою участю виконано понад 50 значних науково-дослідних та конструкторських робіт, що стосуються створення прогресивних технологій та обладнання для виробництва вершкового масла, сиру, кисломолочних напоїв, продуктів дитячого харчування та м'ясних виробів. Нові ресурсозберігаючі технології виробництва дали змогу випускати молочні продукти високої харчової цінності: вироби із сиру кисломолочного з тривалим терміном придатності до споживання, кисломолочні напої, молочні десерти тощо. Вперше у практиці молочної промисловості створено принципово нові технології виробництва текстурованих білків та комбінованих м'ясо-молочних продуктів. Поряд із цим сконструйовано спеціальні установки для термічної обробки білків молока для надання їм заданих структурно-механічних властивостей. Виконано розробки таких дитячих продуктів, що забезпечують повноцінне харчування немовлят та дітей дошкільного віку.Важливе теоретичне значення мають роботи вченого, присвячені процесам і апаратам молочної промисловості. Ним виконано глибокі дослідження процесів термічної обробки молока, одержано й теоретично узагальнено нові наукові дані відносно теплофізичних властивостей молочного жиру, описано кінетику його кристалізації, сформульовано енергетичну концепцію процесу маслоутворення, розроблено методи розрахунку та оптимізації конструкцій і параметрів роботи маслоутворювачів. На основі цих досліджень створено маслоробні апарати різної продуктивності, що набули великого поширення на підприємствах України та Росії.Має понад 230 публікацій (наукових праць та авторських свідоцтв).Під його керівництвом виконано й захищено 9 кандидатських дисертацій.Обрано у 1990 р. членом-кореспондентом УААН, дійсним членом (академіком) УААН Відділення зберігання і переробки продукції (процеси, машини і агрегати харчової промисловості) у 1993 р.; академіком Російської академії сільськогосподарських наук у 1995 р.Вчений проводить значну громадську діяльність: член секції Комітету із присудження Державних премій України в галузі науки і техніки (1980—1990); член виконкому Міжнародної молочної федерації (1980—1994); член спеціалізованих рад із захисту дисертаційних робіт у Національному університеті харчових технологій, м. Київ та у Московському університеті прикладної біотехнології, Російська Федерація (1988 — донині); член Президії УААН. Академік-секретар Відділення харчової та переробної промисловості Президії УААН (з 1991 по 1996 р. та з 2001 — по 2011 р.). Нині він обіймає посаду головного наукового співробітника відділу маслоробства Інституту продовольчих ресурсів.За цикл робіт зі створення та впровадження технологій молочних продуктів дитячого харчування вчений став лауреатом Державної премії Української РСР (1979).Нагороджений орденами Трудового Червоного Прапора (1974), Дружби народів (1981), двома медалями. Лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки. За розробки в галузі маслоробства удостоєний у 1997 р. Премії УААН «За видатні досягнення в аграрній науці».