THE NATIONAL ACADEMY OF AGRARIAN SCIENCES
OF UKRAINE
Scientific-methodical and coordination center on scientific problems
development of agroindustrial complex of Ukraine
UA EN

ЄРЕСЬКО Георгій Олексійович

ЄРЕСЬКО Георгій Олексійович Дата народження:

Наукова ступінь:

Кандидатська дисертація:

Докторська дисертація:

Народився 7 січня 1936 р. у с. Вільний Аул Нальчицького району Кабардино-Балкарської АРСР.Закінчив механічний факультет Ленінградського технологічного інституту холодильної промисловості (1959) Російської Федерації.У Всесоюзному науково-дослідному інституті маслоробної та сироробної промисловості (м. Угліч, Росія) працював молодшим науковим співробітником, провідним конструктором (1959—1961); у Ленінград­ському технологічному інституті холодильної промисловості був ас­пірантом (1961—1964); в Українському науково-дослідному інституті м'ясної та молочної промисловості (нині — Інститут продовольчих ре­сурсів) — старший науковий співробітник (1964—1970), керівник лабо­раторії, заступник директора з наукової роботи (1970—1976), директор інституту (з 1976 р. — до вересня 2011 р.).Упродовж 1969—1970 рр. — старший викладач Київського технологічного інституту харчової промисловості (нині — Національний уні­верситет харчових технологій).У 1973 р. працював на посаді старшого наукового співробітника.У Ленінградському технологічному інституті холодильної промисловості захистив кандидатську дисертацію на тему: «Дослідження про­цесів гідродинаміки та теплообміну в пароконтактних пастеризаторах» (1964); у Московському технологічному інституті м'ясної та молочної промисловості — докторську дисертацію на тему: «Наукове обґрунтування та розробка обладнання для виробництва масла» (1987).Почесне звання професора присвоєно у 1992 р.Наукова діяльність Г. О. Єреська присвячена розробці нових тех­нологій для переробки тваринницької сировини та устаткування для їхньої реалізації. Під його керівництвом і за безпосередньою участю виконано понад 50 значних науково-дослідних та конструкторських робіт, що стосуються створення прогресивних технологій та обладнан­ня для виробництва вершкового масла, сиру, кисломолочних напоїв, продуктів дитячого харчування та м'ясних виробів. Нові ресурсозбері­гаючі технології виробництва дали змогу випускати молочні продукти високої харчової цінності: вироби із сиру кисломолочного з тривалим терміном придатності до споживання, кисломолочні напої, молочні десерти тощо. Вперше у практиці молочної промисловості створено принципово нові технології виробництва текстурованих білків та ком­бінованих м'ясо-молочних продуктів. Поряд із цим сконструйовано спеціальні установки для термічної обробки білків молока для надання їм заданих структурно-механічних властивостей. Виконано розробки таких дитячих продуктів, що забезпечують повноцінне харчування не­мовлят та дітей дошкільного віку.Важливе теоретичне значення мають роботи вченого, присвячені процесам і апаратам молочної промисловості. Ним виконано глибокі дослідження процесів термічної обробки молока, одержано й теоретич­но узагальнено нові наукові дані відносно теплофізичних властивостей молочного жиру, описано кінетику його кристалізації, сформульовано енергетичну концепцію процесу маслоутворення, розроблено методи розрахунку та оптимізації конструкцій і параметрів роботи маслоутворювачів. На основі цих досліджень створено маслоробні апарати різ­ної продуктивності, що набули великого поширення на підприємствах України та Росії.Має понад 230 публікацій (наукових праць та авторських свідоцтв).Під його керівництвом виконано й захищено 9 кандидатських дисертацій.Обрано у 1990 р. членом-кореспондентом УААН, дійсним членом (академіком) УААН Відділення зберігання і переробки продукції (процеси, машини і агрегати харчової промисловості) у 1993 р.; академіком Російської академії сільськогосподарських наук у 1995 р.Вчений проводить значну громадську діяльність: член секції Комітету із присудження Державних премій України в галузі науки і техніки (1980—1990); член виконкому Міжнародної молочної федерації (1980—1994); член спеціалізованих рад із захисту дисертаційних робіт у Національному університеті харчових технологій, м. Київ та у Московському університеті прикладної біотехнології, Російська Федерація (1988 — донині); член Президії УААН. Академік-секретар Відділен­ня харчової та переробної промисловості Президії УААН (з 1991 по 1996 р. та з 2001 — по 2011 р.). Нині він обіймає посаду головного наукового співробітника відділу маслоробства Інституту продовольчих ресурсів.За цикл робіт зі створення та впровадження технологій молочних продуктів дитячого харчування вчений став лауреатом Державної пре­мії Української РСР (1979).Нагороджений орденами Трудового Червоного Прапора (1974), Дружби народів (1981), двома медалями. Лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки. За розробки в галузі маслоробства удостоєний у 1997 р. Премії УААН «За видатні досягнення в аграрній науці».