THE NATIONAL ACADEMY OF AGRARIAN SCIENCES
OF UKRAINE
Scientific-methodical and coordination center on scientific problems
development of agroindustrial complex of Ukraine
UA EN

ЄЖОВ Валерій Микитович

ЄЖОВ Валерій Микитович Дата народження:

Наукова ступінь:

Кандидатська дисертація:

Докторська дисертація:

Народився 30 вересня 1947 р. у м. Тбілісі.У 1970 р. закінчив біологічний факультет Дніпропетровського дер­жавного університету.Протягом 1970—1987 рр. — старший лаборант, молодший науковий співробітник, заступник завідувача лабораторії, старший науковий співробітник Всесоюзного науково-дослідного інституту виноградар­ства і виноробства «Магарач»; 1987—1995 рр. — завідувач відділу біотехнології, 1995—1999 рр. — заступник директора з наукової роботи Інсти­туту винограду і вина «Магарач» УААН (м. Ялта); з 1999 р. — директор Державного Нікітського ботанічного саду УААН (з 2000 р. — Нікітський ботанічний сад — Національний науковий центр (НБС — ННЦ), м. Ялта).У 1977 р. в Кишинівському держуніверситеті захистив кандидатську дисертацію на тему: «Исследования полисахаридов винограда и вина и их роли в формировании коллоидных помутнений», а у 1988 р. при ІВіВ «Магарач» — докторську дисертацію на тему: «Совершенствование биотехнологических процессов переработки винограда и повышения качества вин на основе изучения формирования и превращения комп­лекса биополимеров».У 1990 р. В. М. Єжову було присвоєно вчене звання професора.Коло наукових інтересів ученого включає біохімічні дослідження вищих рослин як потенційних джерел біологічно активних речовин харчового та лікувально-профілактичного призначення; біотехнології переробки рослинної сировини у напрямі отримання харчових і фармацевтичних продуктів; процеси біоконверсії рослинної сировини ферментними системами in vitm та in vivo.Становлення В. М. Єжова як вченого пов'язане з вивченням і застосуванням біокаталітичних процесів для інтенсифікації промислової переробки винограду, підвищення якості продукції та розширення її асортименту. Ним сформовано теоретичні уявлення про місце поліса­харидів виноградних вин у механізмі колоїдних помутнінь, розкрито природу комплексу біополімерів, проведено аналіз закономірностей їхньої біотрансформації під дією ферментних систем дріжджів і грибів. Розробки В. М. Єжова впроваджено в практику як екологічно обґрун­товані технології виробництва напоїв і вин, харчового білка, пектину, білково-вітамінних домішок, які основані на повній переробці вто­ринних продуктів на базі селекції та скринінгу високопродуктивних штамів грибів, дріжджів і бактерій.За його участю здійснено комплексні біохімічні дослідження пів­денних плодових, ефіроолійних та деревних рослин як джерела біоло­гічно активних речовин, зокрема фенольних сполук з антиоксидант­ною дією. Результати цих досліджень впроваджуються при розробці біологічно активних добавок, фіточаїв та фітоконцентратів.Усього В.М. Єжовим опубліковано 385 наукових праць, у тому числі 2 книги, 8 брошур; отримано 38 авторських свідоцтв і патентів.Під його керівництвом захищено 2 докторські і 19 кандидатських дисертацій.За досягнення в галузі науки та вищої освіти В. М. Єжова у 1993 р. було обрано членом-кореспондентом УААН (біотехнологія харчових виробництв), а у 1999 р. — дійсним членом (академіком) УААН.У 2005 р. за участь у розробці біотехнології вирощування їстів­них грибів на відходах переробки сільськогосподарської сировини В. М. Єжов став лауреатом Державної премії України в галузі науки і техніки.В. М. Єжов є головою редакційно-видавничої ради і технічного ко­мітету з питань стандартизації Нікітського ботанічного саду — Наці­онального наукового центру, головою спеціалізованої ради із захисту докторських дисертацій при НБС—ННЦ та членом спеціалізованої ради із захисту докторських дисертацій при ІВіВ «Магарач».Міжнародне співробітництво в рамках досліджень виконувалось з інститутами і підприємствами країн СНД, Естонії, Литви, Болгарії, Франції.