КУЛИК Михайло Федорович
Дата народження:
Наукова ступінь:
Кандидатська дисертація:
Докторська дисертація:
Наукова ступінь:
Кандидатська дисертація:
Докторська дисертація:
Народився 21 лютого 1937 р. у с. Кийлів Бориспільського району Київської області.У 1961 р. закінчив Українську сільськогосподарську академію. Працював зоотехніком, завідувачем відділу обласної держплемстанції на Івано-Франківщині. З 1964 по 1967 р. — аспірант Української сільськогосподарської академії. Після її закінчення працював молодшим науковим співробітником Інституту тваринництва УААН (м. Харків); з 1968 р. — старший науковий співробітник і завідувач лабораторії годівлі сільськогосподарських тварин і технології кормів НДІ землеробства і тваринництва західного регіону України (м. Львів). З 1975 р. і донині — заступник директора з наукової роботи Інституту кормів і сільського господарства Поділля НААН (м. Вінниця). За сумісництвом працює професором кафедри технології виробництва продукції тваринництва Вінницького національного аграрного університету.У 1967 р. захистив кандидатську дисертацію на тему: «Сравнительная характеристика интенсивности бродильно-ферментативных процессов в рубце и слепой кишке крупного рогатого скота в зависимости от состава рациона», а у 1984 р. — докторську дисертацію на тему: «Физиологическое обоснование способов эффективного использования объёмистых кормов, зернофуража и новых синтетических добавок в кормлении сельскохозяйственных животных».У 1994 р. присвоєно вчене звання професора.М. Ф. Кулик збагатів зоотехнічний і біологічний напрями вітчизняної науки значним вкладом у розкриття ролі клітковини як фактора поверхні в шлунково-кишковому тракті тварин у процесах активації та гальмування дії ферментів, процесу деацитилювання клітковини в рубці, активізації утворення оцтової кислоти в рубці при обробці клітковини корму слиною в процесі жуйки. Дослідженнями М. Ф. Кулика встановлено, що клітковина корму створює велику поверхневу площу в порожнині травного тракту великої рогатої худоби та інших травоїдних тварин і за оптимального її вмісту — активує, а при більш високій концентрації — інгібує активність ферментів хімусу тонкого кишечнику всіх сільськогосподарських тварин і птиці. Відносно до мікробіальних ферментів умісту рубця, сліпої й ободової кишок великої рогатої худоби клітковина виконує роль лише інгібітора ферментативної активності. У порожнині травного тракту і в умовах in vitro клітковина різної фізичної структури, але за однакового рівня її вмісту зумовлює різний ступінь активування ферментів.Дослідженнями М. Ф. Кулика запропоновано балансування раціонів для сільськогосподарських тварин за нативною та обмінною кислотною і лужною ємністю кормів, вивчено роль різних природних і синтетичних сполук кремнію та ультрамікроелементів вулканічних туфів у процесах обміну речовин в організмі тварин. Вперше обґрунтовано ефективність та доцільність використання мінімальних доз сапоніту, анальциму і глауконіту в годівлі великої рогатої худоби, свиней, птиці та вулканічних туфів у складі консервантів для силосу, сінажу і вологого зерна кукурудзи.Під керівництвом вченого розроблено нові енергозберігаючі технології консервування вологого зерна кукурудзи, які в 6—8 разів зменшують енерговитрати порівняно з традиційним висушуванням зернофуражу.М. Ф. Кулик — автор 285 наукових праць, у тому числі 30 книг у співавторстві та 3 посібників для студентів сільськогосподарських вузів. Має 60 авторських свідоцтв і патентів на винаходи. Під його науковим керівництвом підготовлено 2 докторів та 18 кандидатів наук.Обраний у 1995 р. членом-кореспондентом УААН зі спеціальності технологія виробництва продукції тваринництва. Лауреат Премії Ради Міністрів СРСР за розробку і впровадження найбільш значних науково-технічних досліджень (1988). Має звання заслуженого діяча науки і техніки України (1997).