ЗАГОРУЙКО Віктор Опанасович
Дата народження:
Наукова ступінь:
Кандидатська дисертація:
Докторська дисертація:
Наукова ступінь:
Кандидатська дисертація:
Докторська дисертація:
Народився 23 квітня 1951 р. в м. Красний Луч Луганської області.У 1974 р. — закінчив Одеський технологічний інститут харчової промисловості за фахом технологія виноробства. У сфері виробництва працював технологом, начальником цеху первинного виноробства (р/з «Новоджанкойський», м. Джанкой, АР Крим), з 1978 р. — аспірант, молодший, старший науковий співробітник, докторант Інституту винограду і вина «Магарач» УААН.З 1991 р. — завідувач відділу технології виноробства, а з 2001 р. — заступник директора з наукової роботи по виноробству Національного інституту винограду і вина «Магарач».Кандидатську дисертацію захистив у 1982 р. на тему: «Розробка та впровадження технології освітлення виноградного сусла й обробки виноматеріалів колоїдним розчином двооксиду кремнію». У 1990 р. захистив докторську дисертацію на тему: «Створення препаратів двооксиду кремнію і розробка технології їхнього використання у виробництві вин, соків і напоїв».У 1995 р. В. О. Загоруйку присвоєно вчене звання професора. Обраний у 2002 р. членом-кореспондентом УААН Відділення зберігання і переробки сільськогосподарської сировини та якості харчової продукції.В. О. Загоруйко є відомим ученим, діяльність якого присвячена питанням: наукового забезпечення інноваційного розвитку виноградно-виноробної галузі АПК України на основі раціонального використання сировинних, енергетичних та матеріальних ресурсів; розробки та впровадження нових екологічно чистих технологій виробництва вин, соків і напоїв; оновлення технологій усіх типів винопродукції з урахуванням змінення екологічної ситуації та сортового складу винограду. Під його керівництвом розвивається напрям досліджень, пов'язаних з освітленням вихідної сировини й стабілізацією соків і вин шляхом використання чистих природних матеріалів та методів седиментації й флотації, а також гігієнічною та біологічною цінністю виноградних вин. Принципово нові напрямки досліджень присвячені застосуванню ДНК, мікрохвильових та нанотехнологій.Ним створено нові вітчизняні препарати: діоксид кремнію — продукт АК, який перевершує за своїми якостями зарубіжні аналоги; желатин для виноробства; препарати рослинного походження та вітчизняне технологічне обладнання. Розроблено потокові безперервні технології інтенсивного виробництва соків, вин і пива; створено оригінальні технології виробництва яблучного соку для дитячого харчування, безалкогольних напоїв із тривалим терміном зберігання, високоякісної продукції із вторинної сировини виноробства. Ці технології широко випробувано і впроваджено на багатьох підприємствах виноробної галузі України та країн СНД зі значним економічним ефектом.В. О. Загоруйком запропоновано нову класифікацію виноградних вин. Він є провідним вченим з питань стандартизації, співавтор основного Закону України «Про виноград та виноградне вино». Під його керівництвом як голови підкомітету «Виноробна продукція» Технічного комітету ТК-23 розроблено й уведено в дію 96 ДСТУ, 7 СОУ і 37 керівних документів і технологічних інструкцій, розробляється технічний регламент «Виноград для промислового перероблення». Книга «Норми і правила ринку вина Європейського Союзу» стала керівним посібником для фахівців і науковців агропромислового виробництва щодо євроінтеграційної політики України.За результатами науково-практичної діяльності опубліковано понад 450 наукових праць у виданнях України та за кордоном, у тому числі 7 книг, 2 навчальних посібники, має 61 патент.Підготував 4 докторів, 5 кандидатів технічних наук.Результати науково-практичної діяльності В. О. Загоруйка відзначено численними нагородами. У 2001 р. йому присвоєно звання заслуженого діяча науки і техніки АР Крим, а у 2006 р. — заслуженого діяча науки і техніки України. Він — лауреат Премії Ленінського комсомолу в галузі науки і техніки, Державної премії України, Премії УААН. Нагороджений Почесними грамотами Кабінету Міністрів України, Вищої атестаційної комісії України, Верховної Ради України та Почесною відзнакою НААН.