THE NATIONAL ACADEMY OF AGRARIAN SCIENCES
OF UKRAINE
Scientific-methodical and coordination center on scientific problems
development of agroindustrial complex of Ukraine
UA EN

ДРОБОТ Вiра Iванiвна

ДРОБОТ Вiра Iванiвна Дата народження:

Наукова ступінь:

Кандидатська дисертація:

Докторська дисертація:

Народилася 4 вересня 1934 р. у м. Києві.У 1957 р. закінчила технологічний факультет Київського технологічного інституту харчової промисловості ім. А. Мікояна (КТІХП) за спеціальністю технологія хлібопекарського, кондитерського і макаронного виробництв.У 1957—1958 рр. працювала завідувачем лабораторії хлібозаводу № 6, а в 1958—1962 рр. — головним інженером хлібозаводу № 2 у Ташкенті; у 1963—1964 рр. — інженером Київського тресту промпродтоварів; у 1964— 1965 рр. — старшим інженером Головного управління харчової промис­ловості Укрраднаргоспу. Протягом 1965—1968 рр. була на посаді стар­шого інженера Укрголовхліба. У 1968—1971 рр. навчалася в аспірантурі КТІХП. З 1971 р. працює у КТІХП (нині — Національний університет харчових технологій (НУХТ)): асистент (1971—1974); старший викладач (1974-1977); доцент (1977-1989); професор (1989-1993); завідувач ка­федри технології хліба, кондитерських, макаронних виробів та харчових концентратів (1993-2006). З 2006 р. і понині — професор цієї кафедри. Упродовж 1977-1999 рр. - декан факультету технології бродильних і хлі­бопекарських виробництв цього навчального закладу.У 1972 р. захистила кандидатську дисертацію на тему: «Досліджен­ня технології використання молочної сироватки у хлібопекарсько­му виробництві». У 1988 р. у Московському технологічному інститу­ті харчової промисловості захистила докторську дисертацію на тему: «Розроблення і наукове обґрунтування технології використання у хлібопекарському виробництві нових видів сировини з метою підвищен­ня харчової цінності хліба та економії сировинних ресурсів». Доктор технічних наук з 1988 р. Учене звання професора присвоєно у 1990 р. Коло наукових інтересів стосується теоретичних основ харчових технологій, комплексного дослідження хімічного складу, технологічних властивостей, харчової цінності сировини рослинного та тваринного походження з метою створення ефективних технологій її переробки у хлібопекарській, макаронній, харчоконцентратній, зернопереробній галузях промисловості, розроблення нових видів виробів лікувально-профілактичного призначення для екологічно забруднених терито­рій, інтенсифікації технологічного процесу, економії сировинних ре­сурсів. Обґрунтувала доцільність використання у хлібопеченні фер­ментних препаратів нового покоління, сухої пшеничної клейковини, глюкозно-фруктозних сиропів, борошна з цільного зерна підвищеної дисперсності, овочевих і фруктових порошків, прискорених техноло­гій приготування тіста із застосуванням двошвидкісного замішування та висококислотних молочнокислих заквасок.Автор (співавтор) понад 430 наукових праць, у тому числі 3 монографій, 2 підручників, 4 навчальних посібників. Академік Академії ін­женерних наук України (1998). Підготувала 4 докторів і 22 кандидатів технічних наук.Обрана у 1990 р. членом-кореспондентом УААН Відділення зберігання і переробки сільськогосподарської сировини та якості харчової продукції.Нагороджена орденами «Знак Пошани» (1986) і орден княгині Оль­ги ІІІ ступеня (2000); Подякою Кабінету Міністрів України (2005); ме­далями «Ветеран праці» (1985), «До 1500-річчя Києва» (1982); знаками Міністерства науки і освіти України «Відмінник освіти» (2003), «Петро Могила» (2005), «За наукові досягнення» (2010); Почесною відзнакою УААН (2009); Почесними грамотами МОН України, Державного департаменту продовольства, Державного департаменту інтелектуальної власності, Президії Української академії аграрних наук.Голова, секретар науково-методичної комісії з харчової технології та інженерії МОН України (1990—2003), заступник голови фахової ради з харчової технології та інженерії МОН України (1997—2000), член експертної ради ВАК України з харчової та легкої промисловості, член дегустаційної комісії Укрхлібпрому, член спеціалізованої вченої ради із захисту дисертацій, член секції з харчової та легкої промисловості Комітету з присудження Державних премій України в галузі науки і техніки; член редакційних колегій журналів «Хранение и переработ­ка зерна», «Хлібопекарська і кондитерська промисловість України», «Зернові продукти і комбікорми», «Зерно і хліб».